YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 2018 itibariyle uygulanmaya başlanmış ve üniversiteye öğrenci seçme ve yerleştirme işleminde kullanılan bir sınavdır. YKS, 1. aşaması TYT (Temek Yeterlik Testi), 2. aşaması AYT (Alan Yeterlik Testi) ve/veya YDT (Yabancı Dil Testi) olan 2 basamaklı bir sınavdır. Genel hatlarıyla;
Tarihlerde ufak tefek değişiklikler olabilmekle beraber genel olarak; sınav başvurusu şubat ayında alınır, geç başvuru mart ayında açılır, sınav haziran ayında yapılır, sınav sonuçları ise temmuzda açıklanır.
Hangi Sınava Kimler Girmeli?
1. Oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi): Bu oturuma girmesi gereken öğrenciler;
2. Oturum AYT (Alan Yeterlilik Testi): TYT’ye ek olarak, bu oturuma girmesi gereken öğrenciler;
3. Oturum YDT (Yabancı Dil Testi): TYT’ye ek olarak, bu oturuma girmesi gereken öğrenciler;
Oluşan Puan Türleri
Eğer sadece TYT’ye girmiş iseniz oluşan tek puan türü; TYT
TYT’ ye ek olarak girdiğiniz AYT ile (çözdüğünüz testlere göre değişmekle beraber); SAY, SÖZ, EA
TYT’ ye ek olarak girdiğiniz YDT ile DİL olmak üzere oluşacak toplam 5 puan türü vardır: TYT, SAY, SÖZ, EA, DİL
Hangi Puan Türü için Hangi Testleri Çözmek Gerekir?
Hangi puan türüyle hangi bölümlerin tercih edildiğini görmek için tıklayınız.
Testlerin Puan Türlerine Olan Yüzdelik Etkileri
TYT’de çözdüğünüz her bir soru eşit etkiye sahip. Bir Fen testinin bir Türkçe testine üstünlüğü yok mesela. Amaa ülke geneli en başarısız olunan dersler Matematik ve Fen olduğu için standart sapma etkisiyle bu testlerden yaptığınız netler size daha çok artı sağlıyor.
Sınavda asıl amaç olabildiğince yüksek netler çıkarmak. Bu açıdan TYT’de en çok soru barındıran Türkçe ve Matematik testleri çok önemli. Mümkünse bu iki dersten hiç bir konu eksiği bırakılmadan sınava girilmeli. AYT’de zaten branşınız olan derslerin testlerini çözeceksiniz ve asıl puanınıza katkı yapacak olan kısım burası. Yani %60 belirleyici AYT. AYT’yi bir binaya ve TYT’yi de o binanın temeline benzetebiliriz. Sizi asıl görünür kılacak olan AYT evet ama temeli sağlam olmayan bir bina ayakta duramaz, o yüzden AYT netlerinizin size istediğiniz sonucu verebilmesi için TYT’nizin de iyi olması gerekir.
AYT ile oluşan puan türlerine gelince durum şöyle;
Bu yukarıda gördüğünüz tabloda AYT testleri de eşit etkiye sahip farkındaysanız. Mesela, AYT matematiğin sayısal puan türü ve eşit ağırlık puan türlerine etkisi aynı.
Yerleştirme Puanının Hesaplanma Koşulları
Adayın yerleştirme puanın hesaplanması demek, adayın tercih hakkı elde etmesi demektir. Ancak adayın tercih hakkı elde etmesi demek, istediği her yeri tercih edip istediği yere yerleşeceği anlamına gelmez. Her yeri tercih edemez çünkü bazı bölümlerin başarı sıralaması şartı var. İstediği her yere yerleşemez çünkü kontenjan dahilinde kendisinden iyi sıralamalar yapan kişilerle aynı yeri yazdığında iyi olan kazanır.
Yerleştirme puanının hesaplanması için;
TYT’de aday Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden 0,5 net yapmışsa adayın TYT puanı hesaplanır.
Adayın AYT puanının hesaplanabilmesi için TYT puanının hesaplanmış olması ve alana kaynaklık eden testlerin en az birinden 0,5 net yapmış olması gerekir. Dilciler için bu YDT’de en az 0,5 net yapmış olmayı gerektirir.
Başarı Sıralaması Şartı Nedir?
Bazı bölümlerin sıralama barajı vardır. Yani sıralamanız belirlenen barajın altında ise özel üniversitede bile olsa o bölümü tercih edemiyorsunuz. “Ben yazıp şansımı denerim.” diyenler için “Hayır, yazamazsınız çünkü sıralama barajına uymuyorsanız sistem tercih etmenize izin vermiyor.”
Sıralama barajları ise şu şekilde;
Örneğin, psikolojik danışma ve rehberlik bölümünü istiyorsunuz ve Y-EA sıranız (yani EA puan türü yerleştirme sıranız) 300.001, bu durumda PDR tercihini listenize ekleyemezseniz. Hiç bir üniversitede (devlet-vakıf fark etmez) pdr bölümüne bu sıralama ile tercih yapamazsınız. Aynı durum tabloda yazan diğer bölümler için de geçerlidir.
Geçmiş yıllarda hangi üniversite ve bölüm kaç puanla ve sırayla almış görmek istiyorsanız YÖK Atlas’ı mutlaka inceleyin. Tıkla git.
Sorularınız için Rehberlik Servisine başvurabilirsiniz