Hangi bölümü hangi üniversitede okumak istediğinize karar verme meselesi oldukça zor bir konu aslında. Kaldı ki tek bir üniversite ve bölümü hedef olarak belirlemek çok da sağlıklı olmayabiliyor bazen. Malum üniversitelere sınav başarımızla giriyoruz ya da giremeyebiliyoruz. Dolayısıyla, sizlerin şimdiden açık fikirli olarak birçok bölüm ve birçok sektör hakkında genel bilgilere sahip olmanız ve size yakın gelen bölümler hakkında daha detaylı araştırmalar yapmanız gerekiyor. Buna göre; meslek, bölüm ve üniversite hakkında puanları nedir, kaç net ister, nasıl bir bölümdür/üniversitedir veya şu meslek neleri gerektirir gibi konularda size yardımcı olacağını düşündüğüm kaynakları bu yazıda bulabileceksiniz.
Ha bu arada, yukarıda açık fikirli olarak yapın araştırmalarınızı diye yazdım. Mesela, olmak istediğiniz meslekle alakalı olarak, ben psikolog olacağım çünkü insan dinlemeyi seviyorum olmasın lütfen cevabınız. Tabii ki psikolog olmak isteyebilirsiniz ama bunun tek gerekçesi bu olmasın, mesleğe bütüncül bakın. Ortalama bir insanın, ömrünün yaklaşık 40 küsür yılını çalışarak/iş hayatında geçirdiğini göz önüne alırsak seçiminizi yapmadan önce aşağıdaki sorular üzerine kafa yormak yerinde olacaktır.
Mesela:
gibi soruların cevabını arayabilirsiniz bu süreçte.
Tam olarak bu noktada sıkça sorulan bir soru: Tamam da hocam nereden araştıracağız? Karar verme sürecinize ışık tutmak için bir yol haritası hazırladım. Bu yol haritası 4 basamaktan oluşuyor:
İlgi ve yeteneklerimizi 2 ankette keşfedebilsek her şey ne kadar kolay olurdu değil mi? Gerçi bunun için anketler mevcut ve bu tarz anketler de size seçimlerinizle ilgili bazı fikirler verir ama tek başına bu anketlerin sonuçlarıyla karar vermek doğru olmaz. O yüzden bu yazının tamamını okuyarak, kendiniz için araştırma yaparak ve üzerine kafa yorarak bir karara varmak daha sağlıklı olacaktır.
Meslek seçimi konusunda neyin üzerine kafa yormalıyım, hangi sorulara cevap aramak benim kararımı netleştirmeme yardımcı olur diyen öğrenciler için bir dizi soru bırakıyorum buraya, nihai kararınızı vermeden önce bu soruları mutlaka cevaplayın. Bu soruları cevapladıktan sonra, rehber öğretmeninle cevapların üzerine tartışabilirsin
Yok mu bir anket onu da bir çözeyim, bakalım o ne diyor diyenler için de Mesleki Eğilim Belirleme Anketi var. 160 madde ama kısa kısa maddeler, sayı gözünüzü korkutmasın. Ankete yürümek isteyenler buyursun. Ayrıca kişilik özelliklerinize göre meslek seçimi konusunda size fikir verecek olan 90 soruluk Holland Mesleki Tercih Envanteri için de buyurun buradan. Sonuçların ekran görüntüsünü rehber öğretmeninle paylaşarak karar verme sürecinde rehberlik servisinden destek alabilirsin.
Aslında meslek dediğimiz şey yani yaşamımızı sürdürmek için yaptığımız işler bütünü; sadece üniversite okunarak edinilen bir şey değil. Bazı meslekler meslek lisesi ile, bazıları meslek yüksekokulları, bazıları üniversite okunarak, bazıları ise mesleki eğitim merkezi kursları ile edinilebilir. Bu açıdan bakıldığında epey bir meslek var aslında. Bize düşen kendimize uygun olanı keşfedebilmek, bu yolculuk bazen sandığımızdan uzun sürebilir. Bu sebeple tek bir mesleğe takılmadan bakış açımızı geniş tutarak meslekleri bir incelemekte fayda var. Meslekleri incelemek için buyrun buraya.
Hangi puan türlerinden hangi bölümler tercih edilebilir, üniversitelerde 2 yıllık ve 4 yıllık hangi bölümler var, özel yetenekle alan bölümler neler, YKS’de hangi puan türü için hangi testleri çözmek gerekir vs. soruların cevabını bu aşamada aramak yerinde olacaktır.
Puan türüne göre 2 yıllık, 4 yıllık ve özel yetenekle alan bölümlerin listesi için tıklayın.
Bu aşamaya kadar nelere ilgin var, meslek seçimini etkileyen değerlerin neler, yetenek ve kişilik özelliklerin neler, ne tür meslekler bulunuyor ve üniversitelerde hangi bölümlerin yer aldığı konusunda bir fikir sahibi olduğunu varsayıyorum.